Wednesday, January 8, 2014

Selingkuh?hurmm..

 بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Dengan tarian mesra jari menari lagi. Terpanggil menulis mengenai "curang" bukan mengajak sesiapa berlaku curang. Say no to "curang" . Tiada siapa yang mahu menjadi watak jahatkan walaupun dalam percintaan atau persahabatan.

Definisi curang menurut Kamus Pelajar edisi kedua bermaksud "tidak lurus hati,tidak jujur ,khianat,mencurangi berlaku atau berbuat curang kepada, kecurangan perbuatan atau hal curang:sifat curang. "
Berdasarkan maksud curang yang difahami sendiri yakni tidak setia, menduakan atau seumpama dengannya.

Apabila disebut curang mesti membayangkan cinta yang dicurangi pasangan atau kita sendiri yang bermain "belakang " terhadapnya. 

Apabila cinta didustai hati mula berubah,yang jernih nampak kotornya, yang bersih nampak tompoknya.Men"describe" cinta pada awalnya dengan bermacam yang indah. Dialah ratu dialah raja. Miss solehah,Mr Mujahid cinta ,"jaga hati untukmu", semuanya baik dimata. Namun bila sedar sidia curang ah.. "memang lama dah aku bersabar dengan dia." "jangan di mention namanya depanku" dan pelbagai drama lagi yang bermain. Disitu sebenarnya kita dapat mengenali watak seseorang bukan sekadar ditarikh lahir atau warna kegemaran akhlaknya juga dapat di "describe"kan.Bagaimana kita dan sidia menghadapi saat begini.Ungkapan indah berubah menjadi ungkapan kekecewaan pelbagai versi.

Mendalami jalan cerita mereka yang dicurangi membuat diri sendiri khuatir mendekati sesuatu perhubungan walaupun kenalan. Takut "tersangkut"dan ter"curang" agaknya. Kadang-kadang apabila seseorang itu telah diikat (tunang) pun boleh "curang" suami isteri yang telah lama bernikah pun diuji dengan "curang" .Inikan pula pasangan yang "sweet couple" . (moga Allah lindungi )

"Curang"Apabila kita sedar diri dicurangi. jangan salahkan sidia,ambil cermin tengok diri semula. itu sebenarnya salah kita."yang baik untuk yang baik" jadi pasangan kita adalah cerminan hidup kita.  Kadang-kadang "curang" ni Allah hantar untuk uji kita. Kita cinta mana yang lebih. Allah atau dia? Ada curang tak dengan cinta kepada Allah dan kekasihnya?? Hurmm.. Reflect  balik diri. Jika benar kita tak curang dengan cinta Allah dan Rasullah kenapa nak sakit dengan kecurangan manusia.
Letak dihati Allah dan kekasihNya yang utama.comferm tak sakit. Masakan kita bisa sakit dengan cinta yang lain jika kita benar-benar mencintai Allah dan RasulNya??

Tiada istilah "curang" dan "main belakang" pada cinta yang sempurna. Koreksi diri adakah pernah "selingkuh" pada Allah dan Rasullah.Itu yang utama.
Mana mungkin kita berjumpa dengan yang"curang"atau  telah "curang" jika kita sendiri tidak berlaku "curang" .

"Iman di dalam hati itu ibarat air didalam gelas.Apabila penuhnya air tersebut,maka tumpahlah ia disekiling cawan tersebut. Apabila seorang hamba itu dipenuhkan hatinya dengan iman ,maka zahirlah diluarnya seperti di dalam hatinya.Itulah iman"
[mafhum kalamFadhilatus Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim rahimahullah (ulama Bumi Kinanah, wafat tahun 90'an) ]
 لا تفكر كثيرا 
بل إستغفر كثيرا
فالله يفتح بالإستغفار ابوابا لا تفتح بالتفكير
 
 

marwaNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

back

get this widget here