Friday, June 14, 2013

♥ ¸..•¤*¤•.,♥.•¤**Bintang dari ku♥ ¸..•¤*¤•.,♥Part 3


أهديتك قلبي وروحي
وبين ظلوعي اسكنتك
ورسمت معك احلامي
و وعــــــودي
تواعدنا..
Uhibbuka-Nizar Qabbani

"mari kesini sayangku,"ajak Ghufran ketika berdiri di balkoni rumahnya. Ayuni bingkas bangun lalu menuju ke arah suaminya itu."iya mas.."sambutnya lembut."kamu nampak enggak bulan itu,Subhanllah cantik cahaya seperti kamu"sambil meletakan tangannya diatas bahu Ayuni."tapi Yuni tak mahu jadi bulan,Yuni nak jadi bintang."jawab Ayuni.Ghufran memandang tepat kearah wajah isterinya itu."bulan jika hilang tiada ganti,bintang jika hilang satu ada lainnya.."sambung Ayuni lagi."hilang,isteri ku ini hendak menghilang kemana..jangan pernah kamu katakan hilang itu ya..Insya Allah hanya kamu saja isteriku.. "
Dan meski kala itu masih malam,
Ketika engkau datang seuntai pelangi
muncul bersinar di cakrawala.
Menampilkan begitu banyak warna,
laksana ekor merak.
(Cordoba, Ibn Hazm 994-1064)
*********

Jangan tinggalkan bakti pada orang tua, ketahuilah
Pada keluarga kecil

ada yang terkecil

Raihlah orang yang di sebelah kanannya

bakal kau pegang tangan kanan
Engkau lihat yang kiri di sebelahnya
Engkau raih tangan kirinya
Syair al-Qusyairi


"Kita pindah ke Jakarta yuk.bunda dan ayahnda disana tanggungjawab mas.Masakan mas bisa meninggalkan kedua orang tua mas dengan adik Aisyah. Dia juga punya keluarga sendiri."Ghufran menyatakan hasratnya setelah setahun tinggal di Malaysia. Ayuni hanya diam lalu mengangguk.Tingkah lakunya seakan-akan terpaksa mengikut. "jika kamu enggak mahu katakan saja enggak..mudah jangan di beratin hal yang mudah.."kata Ghufran dengan nada yang agak berlaianan. "mas.. ada Yuni cakap apa-apa ke? Yuni angguk je kan."Ayuni sedikit tersinggung dengan kata-kata suaminya tadi. Ghufran mendiamkan diri dan terus menuju ke bilik solat.
"mas.. maafkan Ayuni..Yuni tak mau tidur dalam keadaan  suami sedang marah.Maafkan Yuni mas..Yuni redho ikut  kesana." Perlahan Ayuni menghampiri suaminya dan mengucup tangan suaminya itu.

"bunda, mau masak apa hari ini?" tanya Ayuni dengan cubaan bahasa indonesianya."opor ayam..kamu tahu enggak?" tanya ibu Ghufran mesra."pernah dengar masakan ni..tapi makan tu tak tahu" Ayuni membalas sambil menggeleng kepala."ini makanan kesukaan Ghufran.. selalunya di makan dengan ketupat..tapi si Ghufran gemar makannya dengan nasi saja..mari sini bunda ajarin "

"kak.. ada yang titipkan surat untuk mu.. katanya rakan mu sewaktu kuliah dulu..ini suratnya" Aisyah memberikan surat kepada abangnya Ghufran."aahh.. surat cinta masa kuliah dulu ku." gurau Ghufran sambil membuka sampul suratnya itu."kenapa kak kaget?"usik Aisyah."enggak,"balas Ghufran.Jelas menampakkan keadaannya seperti ada perkara besar yang dia khuatirkan."usah bilang sama orang iya".pinta Ghufran kepada Aisyah. 

Selepas pulang dari menunaikan solat Zohor,Ghufran terus masuk ke bilik tidurnya. "mas..kamu pernah mengkhitbah siapa-siapa ya sebelum menikahi Ayuni?" lantas soalan diajukan kepada Ghufran. "maaf,Ayuni terbaca surat di atas meja tadi sewaktu mengemas. tapi Ayuni mahu penjelasan dari mas sendiri.Mas tahu tak perkara ni bukan gurauan." sambung Ayuni lagi, Ghufran menundukkan kepalanya lalu beristighfar." kamu udah tahu lama kan.. apa yang mahu kebenarannya lagi." balas Ghufran ringkas,"itu Yuni tahu,tapi bukan tentang lamaran kamu. Ayuni mahu mas menikahi dia." pinta Ayuni.Ghufran terdiam sementara.Sangkaan Ghufran ternyata salah,dia menyangkakan Ayuni cemburu. "jelasin pada ku kenapa aku harus menikahi dia,padahal aku sudah bahagia sama kamu". Soal Ghufran.Dia hairan dengan sikap isterinya itu yang memaksa untuk dimadukan. "jika mas sayang sama Ayuni lakukan saja,"

"tahniah Buk Ayuni..kamu disahkan hamil..moga anak yang bakal dilahirkan ini menjadi pejuang agama" jelas doktor setelah memeriksa keadaan Ayuni.Ayuni gembira bercampur khuatir.Dia masih memikir akan permintaannya terhadap Ghufran. "Alhamdulillah .."ucap Ayuni ringkas.."Seperti ada sesuatu yang kamu mikir ia buk Ayuni?"musykil doktor dengan reaksi Ayuni . "eh tiada apa-apa doktor Moga Allah memberikan kepada kami zuriat yang soleh dan solehah,doa dari mu juga saya harapkan.mampir dulu."balas Ayuni lantas bangkit bersalaman dan keluar dari bilik rawatan.

_________________________________________________________________________________________

"Auni" jerkah Alia. "selamat aku takda "heart attack" awat hang?" tanya Auni spontan. "result dah keluar, boleh la kita booking tiket balik Ramadhan tahun ni.Rindunya sama family" jelas Alia sambil meletakkan kepalanya dibahu Auni.Auni menepis kepala Alia."ish geli aku, aku pun cadang nak survey harga tiket. kalau mahal aku cadang nak pi jalan la better dari balik kan kan.."jelas Auni sambil menggangguk tanda dia menyukai cadangannya itu sendiri. Anisah yang sedang khusyuk melayari muka buku tiba-tiba bersuara." weyh kome ,meh sini tengok result kome, " kami dah tau lama da nis" balas Auni dan Alia serentak.

Sedang asyik ber"skype" dengan keluarga, ayah auni lantas mengajukan soalan tentang pernikahan. Auni hanya senyum tanpa jawapan. Dia merasakan dia belum bersedia untuk bernikah, ingatannya pada Ghufran masih bermain-main difikiran."Abah dah jumpa sorang ni untuk kakak. Soleh, rajin ke masjid, jadi imam terawih tahun lepas . memang class gitu. Auni fikir elok-elok na. Abah dengan mak setuju dah, la ni tunggu keputusan kakak ja, pandai dia tarbiyah anak-anak dekat maahad tu. " Auni teringat akan pujian melambung ayahnya terhadap hamba Allah yang bakal di istikharahkan.Gambar yang diberi melalui" skype " Auni merenung agak lama. "mula hari baru,jadi semua kena baru" monolognya sendirian.

____________________________________________________________________________________________

Tiket dan passport terletak kemas diatas meja . Ayuni telah menyediakan segalanya untuk Ghufran menemui gadis itu. "Ayuni akan ikut mas sekali, janji tetap perlu di tunaikan, Ayuni mahu ayah kepada anak Yuni seorang yang menepati janji." pinta Ayuni sambil menyisir rambut suaminya. "kalau itu yang kamu mahu,aku rela turuti, akan ku bawa pulang untukmu madu yang cantik untuk isteri ku," usik Ghufran. 
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

back

get this widget here